У більшості народів світу і на всіх континентах хліб і круп'яно-макаронні вироби-- основна їжа. Здавна існувало безліч різновидів і сортів хліба. Історія хліба налічує близько 12 тисяч років. У прадавні часи, коли люди перейшли до осілого способу життя, вони навчилися вирощувати хлібні злаки і отримувати зерно, яке було придатне для їжі та зберігання. Для отримання борошна та крупи зерно перетирали між плоским камінням ( далекими педками жорен). Розмолоте у такий спосіб зерно заливали водою і вимішували, а з тіста, випікали коржі на заздалегідь розжареному вогнищі каміні. Подібний спосіб випічки хліба у вигляді твердих прісних коржів можна зустріти і в наші дні в країнах Азії і Африки, а борошно, яке використовують для його приготування, отримують, зазвичай, з ячменю, проса, кукурудзи і гречки, тобто із зерна, бідного на клейковину.
Рослин, зерна яких годяться для їжі, називають хлібом. Одже до хліба належать: рис, кукурудза, пшениця, ячмінь, горох, просо, овес, гречиха.-- з цих круп може виготовлятись борошно.
Комментариев нет:
Отправить комментарий